Terug naar boven

Nooit meer eczeem

Désirée Veltman 23 november 2021 0 opmerkingen

Ik heb lang getwijfeld of dit bericht hier op mijn website past, maar uiteindelijk ben ik deze website begonnen om anderen te inspireren en adviseren. Hopelijk help ik jou hiermee.

Al vanaf dat ik een baby was heb ik last van eczeem. Rode, schrale plekken in mijn knieholtes, binnenkant van ellebogen, zelfs op mijn wangen en oogleden. Gescheurde aanhechting bij mijn oorlellen, opgezette lippen met een rode eczeemrand. Smeren, smeren, smeren was het devies van de huisarts: ‘Vet houden, zo min mogelijk in bad / douchen, geen (producten met) parfum gebruiken, en ohja je mag best een klasse hormoonzalf zwaarder gebruiken.’

Toen ik een jaar of 12 was heb ik een allergietest gedaan in het ziekenhuis, met van die plakkertjes op mijn rug. Daar kwam destijds niets uit qua voedingsmiddelen, dieren etc. Sinds mijn twintiger jaren begon het me steeds meer dwars te zitten als het, vooral in mijn gezicht, weer eens opvlamde. Weer klopte ik, dit keer zelf, bij een dermatoloog aan voor een allergietest. Ook hier kwam niets uit.

Mega uitbraak door gezonder leven
En zo sudderde het voort. Ik hield wel eens een eetdagboek bij, maar kon daar na een week niet uit opmaken of het met bepaald eten te maken had. Kocht me helemaal arm aan gezichtsbehandelingen en peperdure crèmes; nam overal potten en tubes mee om de hele dag door te kunnen smeren. Het ging van kwaad tot erger.
Later, na mijn eerste bevalling, ging ik nóg beter op mijn eten te letten (alleen in het weekend een snack, zoveel mogelijk groente en fruit, ook bij lunch en ontbijt) en schroefde het sporten op naar 3x per week intensief en in elk geval dagelijks een halfuurtje matig bewegen.
Wat gebeurde er? Het eczeem rees de pan uit en mijn gezicht en hals waren zo rood als een kreeft! Pijnlijk, zelfs lastig met praten doordat het zo schraal was.

Dit was mijn wake-up call. Ik wilde een oplossing! Ineens was het me zo duidelijk: mijn hele leven heb ik gesmeerd – liters hormoonzalf, me aan de ‘richtlijnen’ en alle tips gehouden maar het klopte niet. Het eczeem wordt ergens van binnenuit geactiveerd en ik ben alleen maar symptomen aan het bestrijden, niets aan het óplossen.
Na een avond googelen kwam ik op de relatie tussen eczeem en een ‘lage concentratie van vetketen butyraat in de darmen’ en zo ben ik me gaan verdiepen tussen de relatie huidgezondheid / eczeem en je darmen. Er bestaat ook zoiets als de Bristol Stool Chart (hoe je ontlasting eruit hoort te zien) en ik bleek altijd diarree te hebben. Hmm.

Onderzoek darmgezondheid
Lang verhaal kort: ik heb, op mijn eigen initiatief en kosten, een compleet onderzoek laten uitvoeren. Ik liet bloed afnemen, verzamelde speeksel, urine en moest mijn ontlasting opvangen en daaruit samples nemen (zal je de details besparen, maar dat was ook weer een ervaring). Go big or go home, toch?
Wat bleek? Onder andere een kippenei-allergie en glutenintolerantie. PING! In mijn poging om nog wat gezonder te leven nam ik vrijwel dagelijks een ei – makkelijke eiwitten vanwege het extra sporten. Uiteraard was er ook qua darmgezondheid, verhouding met goede en slechte bacteriën en vitamines nog wel wat te winnen en hier ontving ik een behandelplan voor.

Eczeem-vrij!
Al na een paar dagen zonder ei en gluten nam mijn eczeem zienderogen af. Na twee weken was ik eczeemvrij! WAUW! Wat een zachte huid, ik bleef maar in de spiegel kijken en mijn zijdezachte wangen aaien. En wat voelde ik me energiek!
Ik slik(te) onder andere extra vitamines en mineralen en heb later nog een halfjaartraject gedaan met verschillende probiotica, waarbij ik merkte dat mijn eczeem een stuk minder opvlamde als ik de fout in was gegaan.
Zo’n 8 maanden is het me gelukt om compleet ei- en glutenvrij te eten. Op vakantie wilde ik toch wel graag eens een schnitzel eten en heb ik wat gecheat. Zo kwam ik erachter dat ik, naast eczeem, nog veel meer klachten had dan ik dacht:

 • Diarree
 • Winderigheid
 • Opgezette buik
 • Droge ogen (geen lenzen meer kunnen verdragen)
 • Slechte adem (ook met het gevoel alsof je maagklep openstaat / maagzuur)
 • Jeuk! Vooral op mijn hoofd
 • Moeilijk in slaap komen
 • ‘s Nachts zweten; met je hand over een natte borstkas vegen
 • Een ochtendhumeur
 • Vermoeidheid / algehele malaise
 • Altijd koud hebben, koude rillingen

Wat een rijkdom dat ik nu het verschil ken tussen deze twee ‘versies’ van mezelf. De fitte, energieke moeder van twee jonge kids. Zelfs na een gebroken nacht, met maar 3 uur slaap, sta ik ‘s ochtends vrolijk op. En mijn pre-dieet leven, waarin ik altijd een ochtendhumeur had, nooit écht uitgerust was.
Nu kies ik bewust de momenten waarop ik me niet aan mijn dieet houd; vooral met etentjes. Ik probeer dat te beperken tot 2 momenten per maand, maximaal 4x.
Ik ken het riedeltje al: enkele uren na inname voel ik tintelingen in mijn gezicht en lippen. Eerst jeuk tussen mijn vingers, later eczeem. Van gluten krijg ik een moeilijkere stoelgang en jeuk, van ei merk ik direct dat het eczeem opkomt. ‘s Nachts wordt ik zwetend wakker of ik kom moeilijk in slaap door de jeuk over mijn hele lijf en hoofdhuid. De dag erna voel ik me alsof ik een avond flink gedronken heb (en ik drink al ruim 10 jaar alleen met Nieuwjaar een slokje champagne voor de sier) en weet ik weer waarvoor ik het doe.

Nieuwe leefstijl
Ja, nu ben ik zo’n ‘muts’ met allergieën en dieetwensen. Het is niet fijn om dit in een groep aan te moeten geven, of als familieleden of vrienden het niet onthouden. Maar intussen weegt het cheaten / die ene heerlijke snack die ik zo gemist heb niet meer op tegen de gevolgen en wordt de keuze steeds makkelijker.

Als het ter sprake komt, vinden veel mensen het ‘zielig’. Ik vind het alleen zielig voor mijn ‘pre-dieet-zelf’, dat ik al die tijd niet wist hoe relatief eenvoudig ik er vanaf kon komen. Bij de huisarts heb ik het aangekaart: ik snap dat jullie niet alles kunnen weten, maar had mij gewezen op de relatie tussen darmgezondheid en de huid en de mogelijkheid om dit (op eigen kosten) verder uit te zoeken! Met als enige reactie: ‘als alles op te lossen zou zijn met voeding, dan zouden we dat zeker doen want dan hoeven we nooit meer crèmes voor te schrijven.’

Dit verontrust mij nog het meest. De overijverige huisartsen die al die liters vette zalf en hormooncrèmes blijven voorschrijven en je niet helpen met de oplossing – in welke hoek die voor jou dan ook blijkt te zitten. Ik ben er inmiddels, door eigen ervaring, van overtuigd dat de gemiddelde Westerse levensstijl, met relatief veel bewerkte producten en suikers, meer invloed op je heeft dan je denkt. Je bent misschien, net als ik, wel eens bij de huisarts geweest met vage klachten en je niet fit voelen. Je ontstekingswaarde bleek ‘in orde’ (binnen de marge) te vallen en keerde weer huiswaarts.
Laat het er niet bij zitten, ga op onderzoek – je bent het waard!

 

Informatie darmonderzoek
Deze blog is niet gesponsord. Ik ben geholpen door:
De Groene Vrouw (Nienke Gottenbos)