Terug naar boven

FAQ trapleuning(en) bestellen

Slim dat je al informatie zoekt! Vraag jezelf het volgende af:
Bevalt de vorm van je huidige / originele trapleuningen? Vaak zijn die gebogen, vind je dat prettig traplopen?
> Ik wil gebogen trapleuningen, lees hieronder meer over buigen
> Ik wil liever rechte trapleuningen, lees hieronder meer over bestaande gaten

Wat ben je van plan qua wandafwerking?
> Ik ga de wand niet afwerken, lees hieronder meer over bestaande gaten
> Ik ga de wand wel afwerken, lees hieronder meer over alle soorten trapleuningen

We hebben een aantal type trapleuningen, die verschillen van vorm (rond, vierkant, rechthoekig) en type bevestiging (U-vormige leuninghouder of blinde bevestiging).
Daarnaast hebben we nog wat keuzemogelijkheden:
– Kies je framedikte
– Kies je kleur poedercoating
– Kies voor een horizontaal begin- of eindpunt
– Kies voor rechte of gebogen trapleuningen
– Kies voor ledverlichting

Om je op weg te helpen, vind je hier voorbeelden van geleverde trapleuningen.
En hier kun je direct jouw trapleuning bestellen.
We maken alles op maat, dus stuur gerust je eigen verzinsel en wij gaan graag voor je aan de slag!

PS: Last van keuzestress? Mail je telefoonnummer, dan help ik je telefonisch op weg.

Bedenk wat je prettig vindt om vast te pakken. Standaard worden nieuwbouwwoningen voorzien van ronde houten trapleuningen. Maar na testen vinden de meeste mensen vierkant en rechthoekig ook prima vastpakken. We hebben vooralsnog geen showroom; komen we bij je inmeten, dan kunnen we wat samples voor je meenemen. Mail je wensen, adres en foto’s van je trapgat naar info@thuisbijdees.nl voor een prijsopgave. En stuur je telefoonnummer, dan bel ik je om te overleggen.

Meet de trapleuning op langs de muur. Je start onderaan bij het uitstekende deel van de onderste trede of bij het begin van je trapboom (houten zijkant van je trap).
Meet dit op 90-95cm (heuphoogte) vanaf bovenkant treden. Gaat je trap een hoek om, haal dan van de desbetreffende trapleuningen 100mm van de totale lengte af zodat ze elkaar niet raken in de hoek.
Houd verder rekening met onderbrekingen en oneffenheden op de muur zoals schakelaars, een raam, smetplank cq afdekplaat kopkant betonvloer en een ongelijke muur (lees hieronder meer).
Let op: we kunnen trapleuningen tot 6m als 1 geheel maken en poedercoaten. Bij een rechte trap en een rechte doorgang is dit super. Denk wel aan transport (een Duitse klant kwam met zijn caravan een trapleuning van 570cm ophalen) en of je binnenshuis moet draaien om de leuning op z’n plek te krijgen.
Als alternatief kunnen we ook trapleuningen in delen maken, dan zie je wel een naad. Bij een vierkante of rechthoekige trapleuning met U-vormige leuninghouders valt die naad daar wat meer in weg, bij type ‘plattehoek’ zie je die naad rondom.

Hulp nodig met inmeten? Mail je telefoonnummer, adres en foto’s van de situatie (liefst genomen vanaf overloop naar beneden, waarbij trap en wanden in beeld zijn) naar info@thuisbijdees.nl.

Dat ligt vooral aan je ondergrond. Over het algemeen is bevestigen tegen (de binnenzijde van) een buitenmuur geen probleem, binnenmuren zijn vaak minder stabiel. Lees hieronder meer.

*Je hebt een stabiele ondergrond (hout/rachelwerk, steen of beton):

<250cm zijn 2 bevestigingspunten voldoende >250-300cm voeg je een 3e bevestigingspunt toe
Daarna per meter een extra bevestigingspunt

*Je hebt een onstabiele ondergrond (gips, zachte/poreuze steensoorten, holle snelbouwblokken):
<200cm zijn 2 bevestigingspunten voldoende >200-250cm voeg je een 3e bevestigingspunt toe
Daarna per meter een extra bevestigingspunt

Let op: de nieuwste woningen worden gebouwd met holle blokken / snelbouwblokken vanwege betere isolatie door stilstaande lucht. Helaas zijn ze daarom wat minder geschikt voor montage van trapleuningen (je houdt waarschijnlijk altijd wat speling). Is dit bij jou het geval, geef dit dan aan. Dan maken we de oppervlakte van het bevestigingspunt groter.

Twijfel je? Mail dan je wensen (type trapleuning, lengte, ondergrond) en ik denk met je mee. Liever telefonisch overleg? Mail dan ook je telefoonnummer, dan neem ik contact met je op.

Om verrassingen bij het monteren te voorkomen is het raadzaam je ondergrond aan ons door te geven, dan zorgen we waar mogelijk voor aangepast bevestigingsmateriaal.

Standaard poedercoaten we je trapleuning in RAL 9005 – dat is bij de prijs inbegrepen. Dan heb je daar nog een paar smaken in (glad en 70% glans / glad en 30% glans / mat fijnstructuur). Lees meer over poedercoating en wat je kunt verwachten.
Tegen meerprijs kun je uit vrijwel elke RAL-kleur kiezen. Sinds kort kun je ook samples van andere kleurlijnen aanleveren (Sikkens / Farrow&Ball etc), die kunnen we scannen en voor je namaken.

Meestal wel. Dat kunnen we vaak wel oplossen met aangepaste lengtes van de leuninghouders / bevestigingspunten van de trapleuning. Wel is inmeten dan vereist. Mail je wensen, adres en foto’s van je trapgat, liefst genomen vanaf overloop naar beneden zodat we de gehele trap en wanden in beeld hebben, voor een prijsopgave. Liever telefonisch overleg? Mail dan ook je telefoonnummer dan kijk ik op afstand met je mee (info@thuisbijdees.nl).

Bij een reeds afgewerkte wand / bestaande gaten kunnen we een paar dingen doen:

De huidige trapleuningen breng je naar Barneveld, daar maken we ze na zodat je ze (nagenoeg) op dezelfde gaten kunt bevestigen.
Houd er rekening mee dat de bevestigingspunten altijd een paar mm kunnen afwijken, vanwege vervorming door hitte in de oven (bij het poedercoaten) en de laag poedercoating op het materiaal.
Let wel; als je huidige leuning gebogen is, maken we deze dus ook weer gebogen. Recht kan natuurlijk ook, maar dan zitten je bevestigingspunten op andere plekken.

Ga je je keilbouten verwijderen, dan zorgt dat vaak voor wat schade (in bijv stucwerk). Om dat af te dekken adviseer ik eerder een leuning met groter bevestigingspunt, zoals onze platte trapleuning.
Let wel; de huidige leuningen zitten waarschijnlijk op ‘steuntjes’ van een paar cm hoog. Om dezelfde hoogte te behouden zullen we dat bijvoorbeeld met L-vormige steuntjes moeten oplossen (en dan is het effect van een nieuwe trapleuning een stuk minder).

Mijn advies: je haalt je een hoop op de hals door de gaten als uitgangspunt te nemen in plaats van je wens voor een nieuw type trapleuning en wat je daarin echt zou willen (ipv wat er met deze gaten mogelijk is).

De meerprijs voor het buigen is best fors en ook dien je de huidige leuningen te brengen / laten bezorgen naar Barneveld.

Bekijk voorbeelden van geleverde trapleuningen

We maken en verkopen ze graag hoor, maar kies vooral het design dat je aanspreekt.

Nee, we werken met zo min mogelijk zichtbare bevestigingen en bevestigingsmateriaal. Helaas kun je de (meestal huidige) keilbouten niet hergebruiken. Heb je de rest van de wand al afgewerkt, lees dan de tekst hierboven (zie ‘bestaande gaten’).
Ga je nog wel de wand afwerken, dan adviseer ik om alle gaten dicht te stuken en de wand strak af te werken zodat je vrij bent in je keuze qua type en vorm trapleuning (zie ‘renoveren trapgat’ bovenaan).

Jazeker, in trappen met een 90’ hoek(en) kunnen we een vierkante of rechthoekige trapleuning aaneensluiten, eventueel met ledverlichting mogelijk zoals hier.
Let wel; er zit een meerprijs aan het maken van de hoekverbindingen én aan het inmeten op locatie (helaas geeft staal niet mee en telt elke mm en meten we hoe haaks de muren zijn).
Mail je wensen, adres en foto’s van je trapgat, liefst genomen vanaf overloop naar beneden zodat we de gehele trap en wanden in beeld hebben, voor een prijsopgave. Liever telefonisch overleg? Mail dan ook je telefoonnummer dan kijk ik op afstand met je mee.

Jazeker, in bepaalde gevallen voegt het echt wat toe om al eerder te beginnen met een trapleuning. Extra prettig om al een trapleuning vast te pakken voordat je daadwerkelijk de trap betreedt. Bijvoorbeeld als je mantelzorg verleent, regelmatig ouderen / iemand die slecht ter been is over de vloer hebt, een bordes of plateau in je trap hebt (bordestrap / dubbele bordestrap / tussenbordes / hoekbordes) of je hebt een ruime hal of overloop waarbij de trapleuning wat eerder zou mogen beginnen.

Stuur in dit geval foto’s van de situatie genomen vanaf de overloop naar beneden, waarbij zowel de trap als de wanden in beeld zijn, je adres en wensen naar info@thuisbijdees.nl voor een prijsopgave en advies. Liever telefonisch overleg? Mail dan ook je telefoonnummer, dan kijk ik op afstand met je mee.

Jazeker! Wil je ze gebogen hebben, dan kunnen we drie dingen doen:
– Je brengt de huidige leuningen naar Barneveld, dan maken we ze voor je na
– Je meet zelf de trap(pen) in (dan geef ik aan wat je moet opmeten)
– Wij komen de trap(pen) inmeten (dan ontvang ik graag het adres ivm voorrijden vanuit Barneveld ivm de meerprijs)
Op basis daarvan berekenen we de kromming.

Om je advies (en een offerte incl. meerprijs voor buigen) te kunnen sturen ontvang ik graag foto’s van de desbetreffende trap(pen) en trapleuning(en). Bij voorkeur vanaf de overloop naar beneden genomen, zodat zowel de trap als de wanden goed in beeld zijn. Mail naar info@thuisbijdees.nl

Hieronder zie je het verschil van een rechte leuning bij zo’n gebogen trapboom of een gebogen leuning:

Gebogen:

Leuning op smetplank

Trapleuning op maat

Platte stalen trapleuning, extra breed

Gebogen trapleuning

Recht:

Stalen trapleuning matwit

Slim dat je al informatie zoekt! Vraag jezelf het volgende af:
Bevalt de vorm van je huidige / originele trapleuningen? Vaak zijn die gebogen, vind je dat prettig traplopen?
> Ik wil gebogen trapleuningen, lees meer over buigen
> Ik wil liever rechte trapleuningen, lees meer over bestaande gaten

Wat ben je van plan qua wandafwerking?

> Ik ga de wand niet afwerken, lees meer over bestaande gaten

> Ik ga de wand wel afwerken, lees meer over alle soorten trapleuningen

Jazeker, we werken standaard met 2 smaken. Lees hieronder meer.
Wat aandachtspunten:
– Per trapleuning is een aansluitpunt nodig, heb je 2-3 trapleuningen en een 90’hoek, dan raad ik een doorlopende variant aan – dan is één aansluitpunt voldoende
– Heb je 4-5 trapleuningen per trap, dan heb je waarschijnlijk schuine hoeken en dan is een doorlopende variant niet mogelijk en zou je per trapleuning een aansluiting moeten regelen (in dit geval raad ik verlichting in je trapleuningen af).
– Let op bij het frezen en maken van de elektra/holle leiding; die zit namelijk onder één van je bevestigingspunten. Bij een groot gat, smeer je het weliswaar dicht maar heb je te weinig houvast om de bevestiging goed te monteren. Twijfel je hierover, dan kunnen we ook de oppervlakte van het bevestigingspunt wat ruimer maken zodat je wat meer grip hebt.
– De nieuwste woningen worden gebouwd met holle blokken / snelbouwblokken vanwege betere isolatie door stilstaande lucht. Helaas zijn ze daarom wat minder geschikt voor montage van trapleuningen (je houdt waarschijnlijk altijd wat speling). Is dit bij jou het geval, geef dit dan aan. Dan maken we de oppervlakte van het bevestigingspunt groter.
>>Bennie brengen wat wij zelf gebruiken en check in Hue-app)
>> Aparte pagina mkn in menu over verlichting?

Meer informatie ledverlichting

Optie 1: 12V/24V dimbare COB-led 2700K, voor zoveel mogelijk leds per meter / egale lichtlijn met bijbehorende trafo
Zorg zelf voor 12V of 24V draad uit de muur, onder één van de bevestigingspunten van de trapleuning. Overleg op voorhand met een elektricien voor het bedienen van de verlichting of ga zelf aan de slag met accessoires van bijvoorbeeld Philips Hue / Zigbee.
Voordelen: veel leds per meter (relatief egale lichtlijn), naar eigen wens te bedienen.
Nadelen: als je niet (elektro)technisch onderlegd bent kan het best wat uitzoekwerk zijn, of schakel je een relatief kostbare elektricien in om het voor je te regelen.

Optie 2: Philips Hue ledstrip met accustekker, exclusief Philips Hue Bridge.
Zorg zelf voor een 22mm PVC buis (loze leiding) onder één van de bevestigingspunten van de trapleuning, naar het dichtstbijzijnde stopcontact om daar de accustekker in te steken (binnen 150cm ivm kabellengte).
Voordelen: compleet uitgewerkt systeem met app en optioneel verkrijgbare accessoires zoals bewegingssensoren.
Nadelen: uiteinde ledstrip is een stekkerblok en moet in een stopcontact binnen 1,5m vanaf trapleuning (het stekkerblok is zo’n 8H x 5B x 4D (cm), dus zorg voor voldoende ruimte rondom het stopcontact). Ook heeft de ledstrip relatief weinig leds per meter (je ziet de individuele leds). En we verwerken de aansturing (een klein blokje) in de trapleuning. Dat betekent dat de verlichting zelf pas na 13cm start. Het advies is om dit op een rechte leuning op beide uiteinden gelijk te houden.

Wat sidenotes:

– Type platte hoektrapleuning is niet geschikt voor montage op gips. Kies dan voor onze trapleuning met U-vormige leuninghouders
– Houd er rekening mee dat je onder een bepaalde hoek / bijvoorbeeld vanuit je gang in de ledverlichting kijkt

– We kunnen de trapleuning ook draaien of een vierkante variant maken, dan kan de verlichting ook naar de zijkant (muur) schijnen.

Tot slot horen we graag hoe je de verlichting van plan bent aan te sturen (ivm de trafo). Via een (dim)schakelaar? Of afstandsbediening? Met bewegingssensoren?

Stuur in dit geval foto’s van de situatie genomen vanaf de overloop naar beneden, waarbij zowel de trap als de wanden in beeld zijn, je adres en wensen naar info@thuisbijdees.nl voor een prijsopgave en advies. Liever telefonisch overleg? Mail dan ook je telefoonnummer, dan kijk ik op afstand met je mee.

We kunnen twee dingen doen:
– Je brengt je huidige trapleuningen naar de werkplaats in Barneveld, dan meten we ze op en maken we ze voor je na.
– Je trekt de vorm van de smetplank over op een groot, stevig vel papier en stuurt dit naar ons op / brengt het naar de werkplaats in Barneveld. Wij berekenen de kromming en lengte en maken de trapleuning voor je.

Om je passend advies (en een offerte incl. meerprijs voor buigen) te kunnen sturen ontvang ik graag foto’s van de desbetreffende trap(pen) en trapleuning(en). Bij voorkeur vanaf de overloop naar beneden genomen, zodat zowel de trap als de wanden goed in beeld zijn. Mail naar info@thuisbijdees.nl

Na het betalen van je bestelling (=plaatsen van de opdracht) ontvang je de montagehandleiding met details voor het monteren van jouw type trapleuning. Belangrijkste tip: meten, meten en nog eens meten voordat je aftekent en je boormachine aanzet. Begin zacht en slinger niet meteen je klopstand aan.
Let bij het monteren op beton op eventuele wapening die je met je boor kunt tegenkomen.
Let op: de nieuwste woningen worden gebouwd met holle blokken / snelbouwblokken vanwege betere isolatie door stilstaande lucht. Helaas zijn ze daarom wat minder geschikt voor montage van trapleuningen (je houdt waarschijnlijk altijd wat speling). Is dit bij jou het geval, geef dit dan aan. Dan maken we de oppervlakte van het bevestigingspunt groter.

Jazeker, al is het niet altijd noodzakelijk en scheelt het je weer een meerprijs. Rechte trapleuningen kun je meestal prima zelf inmeten, tenzij er onderbrekingen zijn of een ongelijke wand. Inmeten is wel aan te raden bij gebogen trapleuningen (als je de originele trapleuningen niet meer hebt), aaneengesloten trapleuningen en trapleuningen met een horizontaal deel. De meerprijs voor inmeten is onder andere afhankelijk van je adres (de afstand / reistijd).

Stuur in dit geval foto’s van de situatie genomen vanaf de overloop naar beneden, waarbij zowel de trap als de wanden in beeld zijn, je adres en wensen naar info@thuisbijdees.nl voor een prijsopgave en advies. Liever telefonisch overleg? Mail dan ook je telefoonnummer, dan kijk ik op afstand met je mee.

Wat algemene info voor het inmeten:
Is de offerte akkoord, dan komt de vakman inmeten. De vakman meet op locatie na wat is besproken en bekijkt bijzonderheden zoals type ondergrond en eventuele afwijkingen. Hij heeft daarvoor beperkt de tijd en geeft inhoudelijk geen productadvies (dat gedeelte stemmen we voorafgaand aan het inmeten samen af).
Naar aanleiding van het inmeten ontvang je de definitieve offerte voor akkoord.
Voor het inmeten ontvang je in eerste instantie alleen de datum. Ongeveer 1 week ervoor maken we de route definitief en ontvang je het tijdvak waarop je de vakman kunt verwachten. Houd er rekening mee dat we vanwege drukte nauwelijks kunnen schuiven met onze afspraken. Wil je de afspraak verzetten, dan wordt het al snel 3-5 weken later.

Jazeker! Als je kiest voor montage door dees. dan moet je wel rekening houden met een aantal aandachtspunten. De ondergrond waarop gemonteerd wordt dient geschikt te zijn voor montage van het product.
Natuurlijk gaan wij voorzichtig te werk. Brengen we onverhoopt schade toe, dan zorgen we voor een passende oplossing. Let wel dat bijvoorbeeld bij het aandraaien van bevestigingspunten in de muur spuit- of sauswerk (zeker op gladde ondergronden zoals gips) kan loslaten door de trilling van de boor. Helaas is dit niet te voorkomen. Dergelijke ontstane schades dien je zelf bij te (laten) werken.
Daarnaast kan het voorkomen dat de installateur, bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden, op bijzonderheden stuit waardoor montage wordt bemoeilijkt of mogelijk gaat afwijken van het resultaat dat u voor ogen had.
Het kan gebeuren, bijvoorbeeld vanwege poreuze / instabiele ondergrond of voorbereide verlichting (gestuukt gat achter bevestigingspunt), dat we niet garanderen dat een product muurvast zit.
Als er sprake is van bijzonderheden bij de installatie en bijvoorbeeld versteviging nodig is of zelfs een aanpassing van het product, dan leidt dit tot meerwerk en een meerprijs.
De extra werkzaamheden worden in overleg uitgevoerd.