Terug naar boven

Aanschaf airco (YAY!)

Désirée Veltman 25 juni 2019 0 opmerkingen
Airco Daikin boven trapgat

Even iets anders dan ons prachtige staalwerk! Ik zoek zelf graag veel informatie op internet, en was vorig jaar op zoek naar een oplossing vanwege de warmte. Al jaren dachten we, met die paar warme dagen, wat kunnen we doen? Screens, en dan rolluiken of alleen de ‘stoffen’ variant? Of een airco? Maar wat koelt beter? En tegen welke prijs?

We begonnen met het aanbrengen van voordelige plakhorren van Tesa. Lekker ‘s avonds je slaapkamerramen open zetten en onder een laken liggen.
Tot vorig jaar onze zoon werd geboren; die heeft maandenlang alleen in een romper gelegen…! Temperaturen van richting de 30 graden op zijn kamertje en daarom lastig slapen (zeker overdag!).

Onze buren hebben voor alle slaapkamers elektrische rolluiken (dan heb je het al snel over duizenden euro’s). Maar navraag leerde dat het ook bij hen niet veel koeler was dan bij ons – door ramen, deuren en verduisterende gordijnen op tijd dicht te doen en daarmee de warmte buiten te houden.

Lang verhaal kort: wij hebben diverse offertes opgevraagd voor het installeren van een airco. Ik las namelijk een bericht op een forum van iemand die op zolder, boven het trapgat, een unit had laten installeren. Daarmee koelde hij net een paar graden, zodat het aangenaam was in huis. Precies wat wij zochten: het hoeft echt geen 18 graden te zijn, maar wel aangenamer om lekker te kunnen slapen. Veel partijen adviseren overigens om in tegenoverliggende slaapkamers elk een unit te plaatsen en op die manier te koelen. Maar dan ben je wel twee units verder, plus wat meer vanwege de installatie.

Wij hakten vorig jaar de knoop door en in september (vanwege begrijpelijke wachttijd) werd onze airco geïnstalleerd. Op onze bovenste (lees 2e) verdieping, boven het trapgat, hangt nu een Daikin airo. Daar slaapt onze zoon; als hij beneden is, zetten wij zijn slaapkamerdeur open en draaien we de airco-stroom zijn kamer in. Gaat hij slapen, dan is zijn kamer afgekoeld naar 19-20 graden. Vervolgens sluiten we alle kamers en kan de airco dusdanig koelen zodat ook de woonkamer prettig aanvoelt. ‘s Avonds zetten we onze slaapkamerdeur open en koelt het daar af voordat we naar bed gaan.

Onze ervaring
TOP! Het is onze beste aanschaf sinds jaren! Wij slapen, ook nu het twee dagen 35 graden is geweest, nog steeds onder ons zomerdekbed. En nee, we worden niet zwetend wakker.
De airco staat standaard op 20 graden en slaat zelf aan. Dat kan in een aantal standen, van laag naar hoog (op een hoge stand blaast hij hard en kort, of op een lage stand wat zachter langer). De lage stand hoor je amper; de standen varieren van 20-58 decibel. De buitenunit van 48-62 decibel. Ter vergelijking: 20 decibel is het ‘ruisen van boomblaadjes’ en 60 decibel is zachter dan de gemiddelde stofzuiger (vanaf 70 decibel).

Aansluiting
De elektra is uit de kamer ernaast gehaald; via het stopcontact direct naar de buitenmuur (onze buren hebben aan die kant geen 2e verdieping). En op de buitenmuur, boven het dak van onze buren, hangt de buitenunit en de koppeling met elektra. Dus binnen hebben we geen draden / kabelgoot.
Er is gekozen voor 3,5kW; dit is voor onze bovenste verdieping ‘overcapaciteit’ zodat de airco wat ruimer kan koelen.

Aansturen van de airco
We hebben tegenover de airco een Tado-systeem opgehangen; via een app stuurt hij de airco aan. Dit hebben we vooral gedaan om de temperatuur / luchtvochtigheid te kunnen zien. Immers kun je op de airco zelf ook instellen vanaf welke temperatuur hij gaat koelen (verwarmen kan er overigens ook mee). Op de verwarming van onze zoon zit namelijk ook een Tado-regelaar, en via dezelfde app houden we de temperatuur in zijn kamer in de gaten. Volgens mij heeft Daikin ook zelf een app beschikbaar.

Welk type airco hebben wij?
Type airco: Daikin Sensira 3,5 kW, FTXF35
Totaalprijs: € 1.650,- incl. btw (september 2018)
Inclusief montage, aansluiten elektra en overige benodigdheden
Via: Noordpool Airconditioning

NB: dit is geen advertentie of ‘partnercontent’. We hebben geenszins prijsafspraken gemaakt – de installateur weet niet van dit bericht. Ik deel graag mijn ervaringen voor een prettig thuis en hoop dat jullie er wat aan hebben!

Enne, nu je toch op mijn website bent: we maken gave items voor in- en om je huis van staal, rvs en aluminium op maat! Zie het kopje ‘maatwerk’ in het menu. Zoek je bijvoorbeeld nog een kast, spiegel of trapleuning?